Hrișca coaptă este o sursă
importantă de aminoacizi esențiali, proteine și carbohidrați în alimentația
sănătoasă. Boabele de hrișcă sunt bogate în vitamine B (B3, B2, B6), magneziu,
fosfor, potasiu, cupru și rutin (antioxidant). Având proprietăți protectoare și
tonifiante la nivel vascular datorită rutinei, hrișca este recomandată în caz
de fragilitate vasculară, varice și afecțiuni cardio-vasculare. Ajută la
menținerea unui nivel scăzut de glucoză în sânge, fiind ideală în diabet. Alte
beneficii: conferă energie și un tonus mental bun (datorită conținutului
ridicat de triptofan). Se prepară similar orezului, putând fi inclusă în
salate, droburi, budinci și alte preparate dulci.
Hrișca este o pseudocereală
considerată adeseori superaliment, care este cultivată pentru semințele sale
(boabele de hrișcă sau crupele), pentru făina obținută din boabele sale și
pentru florile aromate și atractive, pe care albinele le folosesc pentru a
produce o miere delicioasă, cu un gust dulce intens și o aromă specifică.
Întrucât nu conține gluten, este un aliment potrivit pentru persoanele care
suferă de simptomele bolii celiace sau de intoleranță la gluten, împreună cu
alte pseudocereale precum quinoa sau amaranth-ul.
Hrișca (Fagopyrum esculentum) este o
plantă ierboasă anuală care aparține familiei Polygonaceae, împreună cu alte
plante precum măcrișul, troscotul, rubarba sau ștevia. Frunzele plantei au
formă de inimă, iar florile sunt grupate în inflorescențe, având o culoare
alb-rozalie. Semințele sau boabele de hrișcă au o formă triunghiulară și sunt
protejate la exterior de o coajă de culoare maroniu închis sau neagră. După
recoltarea semințelor, acestea sunt decorticate, fiind îndepărtat acest înveliș
exterior dur și sunt comercializate fie în formă crudă (având o culoare
verzui-maronie), fie coaptă (culoare maronie). Din boabele de hrișcă se obține
și o făină care este folosită în alimentație, într-o mulțime de preparate.
Lunga istorie de aproximativ 6000 de
ani a boabelor de hrișcă ne dezvăluie proveniența asiatică a acestei plante,
hrișca fiind originară din Asia Centrală, din China. Conform unor surse, hrișca
a fost adusă pentru prima oară din Asia în Europa de către cruciați, de unde și
denumirea ei franțuzească, de „cereală a sarazinilor” Alte surse indică faptul
că hrișca a fost introdusă în Europa de către mongoli și turci cu mai mult de
2000 de ani î.Hr.
Principalii producători de hrișcă la
nivel mondial sunt Rusia, Ucraina, Polonia, Franța, China. Regăsim culturi mai
mici de hrișcă și în Statele Unite ale Americii, Brazilia, Japonia și Republica
Moldova.
Actualmente, hrișca este consumată
aproape în orice colț al lumii te-ai afla, datorită valorii nutriționale
ridicate, dar și datorită proprietăților sale eficiente pentru tratarea unor
afecțiuni. Din acest motiv, hrișca poate fi considerată un aliment-remediu, cu
o mulțime de benficii asupra organismului. Hrișca este unul dintre alimentele
principale din cadrul regimului Oshawa cu numărul 7, un regim de 10 zile,
considerat eficient în cazul mai multor afecțiuni și boli. Acest regim include
pe lângă hrișcă, grâu, orez și mei, sare. Alimentele pot fi preparate în orice
modalitate dorită (fierte, coapte, sub formă de terci, batoane sau pâinici
realizate din făina acestora).
Te invităm să rămâi alături de noi
pentru mai multe informații interesante despre hrișca integrală, despre
beneficiile consumului de hrișcă, precum și unele modalități de preparare.
Ce conține hrișca coaptă – valori
nutriționale
100g de boabe de hrișcă integrale
coapte prezintă următoarele valori medii ale macronutrienților:
·
Valoare energetică 1436 kJ / 343
kcal
·
Grăsimi 3,4 g din care acizi grași
saturați 0,7 g
·
Glucide 71,5 g din care zaharuri 0 g
·
Fibre 10 g
·
Proteine 13,2 g
·
Sare 0,002 g
Așadar, hrișca este o sursă bogată
de carbohidrați complecși (amidon: 70-80%, fagopyritol și D-chiro-inozitol), de
proteine și fibre (în special celuloză și lignani), cu un conținut infim de
grăsimi. Este o proteină completă întrucât conține toți cei 9 aminoacizi
esențiali (și mulți alții) și, în plus, nu conține gluten.
Hrișca este o sursă bogată în
special de minerale, dar și de vitamine, precum sunt următoarele:
·
vitamine din complexul B (B1, B2,
B3, B5, B6, B9), vitamina E, P;
·
minerale: potasiu, fosfor, magneziu,
cupru, mangan, calciu, fier, zinc, seleniu.
În boabele de hrișcă integrală mai
regăsim și alți compuși și substanțe active esențiale, precum:
·
aminoacizi prețioși – lizină,
arginină, triptofan, histidină, cistină și alții;
·
acizi grași (oleic, linoleic) și
steroli (beta-sitosterol);
·
antioxidanți – în special rutină
(principalul polifenol antioxdiant din hrișcă, cu rol antiinflamator, de
reducere a presiunii arteriale și colesterolului și de prevenire a apariției
cancerului), quercitină, vitexină, D-chiro-inozitol (regăsit în proporții mari
în hrișcă), proantocianidine oligomerice.
Beneficiile consumului de hrișcă
coaptă
Sursă bogată de nutrienți, hrișca
conferă, totodată, multiple beneficii asupra organismului și aduce o stare de
bine atunci când este integrată într-o alimentație sănătoasă. Hrișca are
proprietăți nutritive, energizante, vitalizante, protectoare la nivel vascular
(fiind indicată în caz de fragilitate vasculară și afecțiuni cardiace). Îți
prezentăm în continuare câteva beneficii pe care ți le poate oferi consumul de
hrișcă:
·
susține
sănătatea inimii și previne afecțiunile cardiace – printre compușii principali ai boabelor de hrișcă regăsim
rutină, magneziu, cupru, fibre, toți acești compuși având o acțiune benefică
asupra inimii. Dintre toate cerealele și pseudocerealele, hrișca este cea mai
bogată sursă de rutină, un antioxidant ce conferă nenumărate beneficii
organismului. Rutina poate preveni apariția afecțiunilor cardiovasculare, prin
împiedicarea formării cheagurilor de sânge și prin reducerea inflamațiilor și a
tensiunii arteriale. De asemenea, hrișca conține fitosteroli și quercitină,
care au un rol de reglare a profilului lipidic, respectiv de scădere a
colesterolului rău (LDL) și de creștere a colesterolului bun (HDL). Prin ținerea
sub control a acestor factori de risc, o dietă bogată în hrișcă te poate ajuta
să reduci posibilitatea dezvoltării afecțiunilor cardiace.
·
poate
îmbunătăți digestia – hrișca
conține fibre pe care organismul nu le poate descompune în timpul procesului de
digestie. Aceste fibre susțin peristaltismul intestinal și digestia. O dietă
bogată în fibre poate preveni constipația și va proteja sănătatea digestivă.
·
te poate
ajuta să slăbești – hrișca
este o sursă considerabilă de fibre, proteine și carbohidrați complecși, cu
asimilare lentă. Toți acești nutrienți conferă sațietate pe termen lung,
diminuând apetitul și reducând numărul total de calorii ingerate în decursul
unei zile.
·
contribuie
la reglarea nivelului glicemiei – hrișca
integrală este o sursă bogată în special de carbohidrați complecși care sunt
descompuși și asimilați mai lent decât carbohidrații simpli. În acest mod,
digestia este încetinită, ceea ce ajută la menținerea unui nivel stabil al
glicemiei, timp mai îndelungat. Hrișca are un indice glicemic mediu, iar
carbohidratul complex D-chiro-inozitol poate ajuta la sensibilizarea celulelor
la insulină și, respectiv, la diminuarea rezistenței la acest hormon. Ceilalți
antioxidanți și flavonoidele din compoziția boabelor de hrișcă contribuie și ei
la reglarea nivelului glicemiei. Astfel, hrișca poate fi considerată un aliment
benefic pentru consum mai ales în cazul diabetului de tip 2.
·
conferă
energie organismului – hrișca
conține într-o proporție considerabilă vitamina B3 (niacină), o vitamină
esențială în metabolismul glucidelor, lipidelor și proteinelor, pe care le
convertește în energie, care va putea fi folosită de către celulele
organismului. Hrișca este indicată pentru recuperarea convalescenților, pentru
refacere în caz de oboseală sau astenie.
·
alternativă
(fără gluten) la cereale – pentru
persoanele care suferă de simptomele bolii celiace sau persoanelor cu
intoleranță la gluten.
·
poate
preveni boala diverticulară –
datorită conținutului bogat în special în fibre insolubile care ajută la
creșterea masei scaunelor, prevenind constipația și scăzând riscul apariției
bolii diverticulare, o afecțiune dureroasă ce apare la nivelul colonului.
·
asigură
protecție și tonifere la nivel vascular –
consumul de hrișcă poate întări și tonifia venele și capilarele, fiind indicat
în caz de fragilitate vasculară, uneori chiar și în caz de varice. Această
acțiune se datorează în special conținutului bogat în polifenolul rutină.
·
aliment
antioxidant, cu proprietăți anti-cancer –
hrișca conține compuși polifenolici și antioxidanți care au un rol protectiv
împotriva unor afecțiuni precum cancerul sau bolile cardiovasculare. Printre
acești antioxidanți prezenți în boabele și făina de hrișcă regăsim și
flavonoide, precum proantocianidinele oligomerice. Acești polifenoli
antioxidanți acționează ca agenți terapeutici împotriva deteriorării provocate
de radicalii liberi și a stresului oxidativ. Antioxidanții susțin funcția
celulară și protejează ADN-ul, prevenind inflamațiile și formarea celulelor
canceroase. Consumul de hrișcă este indicat (conform unor surse) în special în
cazul formelor de cancer dezvoltate la nivelul colonului, cancer gastric și de
esofag, dar și în alte tipuri de cancer.
·
menține un
tonus mental bun –
îndeosebi prin conținutul de triptofan.
Pentru toate aceste beneficii pe
care ți le oferă consumul de hrișcă, merită să nu eziți și să achiziționezi
boabele de hrișcă integrală din magazinul online Solaris, la un preț mic, mai
mult decât accesibil.
Cum se prepară hrișcă coaptă
Există mai multe modalități în care
poți prepara hrișca pentru a te bucura de textura și gustul ei delicios, cât și
de beneficiile sale nutritive.
·
prin fierbere: clătește hrișca cu puțină apă, apoi
pune-o la fiert împreună cu două căni de apă și puțină sare, timp de
aproximativ 20 de minute sau până când boabele s-au înmuiat. Raportul
cantitativ de o parte hrișcă la două părți apă (1:2) asigură fierberea și
absorbția în totalitate a apei de către boabele de hrișcă.
·
prin
hidratare: după ce ai spălat în prealabil
hrișca cu apă, o poți pune într-un vas (sau o oală încăpătoare) împreună cu 3
căni de apă și o vei lăsa câteva ore (3-5 ore) sau peste noapte, până când
boabele de hrișcă devin moi. În acest caz, apa nu va fi absorbită în
totalitate, volumul de apă mai mare fiind necesar doar pentru ca boabele să fie
acoperite în totalitate pe toată durata hidratării.
·
prin
coacere: boabele de hrișcă se așează într-o
tavă, se stropesc cu puțină apă și sare și se pun la cuptor pentru aproximativ
10 minute, până devin crocante și ușor de consumat ca o gustare rapidă.
·
prin
germinare: poți folosi semințele hidratate
(prin a doua modalitate) pentru a le germina prin metode naturale, ușor de
aplicat. Poți consuma germenii de hrișcă în diverse salate sau pateuri cu
semințe.
Hrișca fiartă sau hidratată o poți
consuma ca atare, cu ulei, sare și puțin mărar tocat sau o poți folosi în
diverse rețete, întocmai precum ai folosi orezul. Timpul necesar pentru
fierberea boabelor de hrișcă este mai mic decât al orezului. Hrișca coaptă este
un ingredient principal al mai multor preparate europene și asiatice, purtând
denumirea de „kasha”.
Ca sugestii de preparare,
îți recomandăm să folosești hrișca integrală la preparate sărate sau dulci,
deopotrivă. Este un aliment foarte versatil, ușor de încorporat în alimentație.
Poți adăuga hrișcă fiartă sau hidratată la preparate precum:
·
mâncărurile cu legume – de exemplu,
„pilaf de hrișcă” cu legume
·
tocănițele de legume cu sos
·
legume călite sau coapte pe grătar
(sau stir-fry)
·
diverse salate
·
în compoziția ciorbelor sau supelor,
pentru o textură interesantă
·
ardei sau dovlecei umpluți
·
sarmale vegetariene
·
unele pateuri vegetale
·
în componența unor chiftele vegane
(de post) sau a drobului vegetarian