Mierea de Manuka are extrem de multe beneficii, însă ele sunt in mare parte necunoscute în rândul majorității consumatorilor din Romania. Spre exemplu, este recunoscută la nivel mondial capacitatea curativă a acesteia. Se spune că mierea de Manuka este cel mai puternic antibiotic natural.

Mierea de Manuka are extrem de multe efecte asupra sănătății organismului uman, având chiar efecte antibacteriene și antivirale superioare produselor medicinale. Există cazuri documentate la nivel global în cadrul cărora această miere s-a dovedit a fi folositoare în lupta contra unor bacterii foarte puternice, chiar letale.

Această miere are proprietăți incredibile, fiind capabilă să lupte împotriva bacteriei E-coli. Este foarte cunoscută și datorită efectelor pe care le are împotriva Stafilococului auriu (M.R.S.A.) sau asupra bacteriei Helicobacter Pylori.

 

 

Extragerea mierii de Manuka

Această miere este 100% naturaltă, tocmai pentru că este extrasă dintr-un copac, fără să fie prelucrată deloc și fără să fie tratată chimic și termic. Se culege polenul din floarea arborelui, iar prin același proces prin care albinuțele fac mierea normală, se realizează și mierea de Manuka. Copacul ce produce extraordinara miere este arborele de Manuka, un copac care nu-și pierede niciodată culoarea verde și care nu crește decât în insulele Noii Zeelande.

Tipuri de miere Manuka

Este foarte important de știut însă că nu toată mierea de Manuka are efecte medicinale, deoarece nu toată mierea are proprietăți active. Cea mai mare parte din miere este pentru consum, fiind la fel ca cea normală pe care o consumăm cu toții.

Există totuși și miere de Manuka cu activitate puternică antibacteriană. Această activitate se datorează conținutului ridicat de enzime. Glocozoxidaza este enzima ce produce agentul antibacterian peroxid de hidrogen. Dacă nivelul acestui antibactericid este mai crescut de 10, în cadrul mierii testate, atunci mierea este una activă și poate fi administrată sub formă de medicament. Acest nivel poate ajunge și până la 30 însă. Trebuie să avem grijă la modul de administrare și la frecvența de administrare.

Mierea de Manuka UMF – Această miere este produsă de albinuțe. Ea se regăsește într-o cantitate extrem de mică și este cotată ca fiind cea mai scumpă miere din lume. Caracteristica UMF face referire la standardul de calitate impus de Dr. Peter Molan, cel ce a descoperit efectele curative ale acestui tip de miere. UMF (Unique Manuka Factor) este standardul definit pentru analizele de laborator, pentru a determina nivelul de enzime active din miere. Cu ajutorul acestor analize doctorii pot determina dacă mierea este bună pentru consum sau dacă poate fi administrată ca medicament.

Administrarea la copii

Este bine de știut faptul că mierea de Manuka nu este indicată copiilor sub un an. Aceasta nu se poate administra micuților datorită efectului foarte puternic ce le poate destabiliza sistemul imunitar. De asemenea, mierea nu poate fi administrată persoanelor alergice la miere (fie aceasta și de consum).  

Pentru susținerea sistemului imunitar și pentru tratamente ușoare (pentru răceli) este indicată mierea UMF, nu cea activă (cu nivel ridicat de enzime). Se poate administra o jumătate de linguriță pe zi, preferabil înainte de masă.

Pentru tratamente cu miere de Manuka activă este recomandată doza maximă de 1 linguriță, cu 30 de minute înainte de masă, de maxim 4 ori pe zi.

Se recomandă o cură de tratament de minim o lună, iar în cazul tratamentelor mierea poate fi diluată în lichide, însă acestea este obligatoriu să nu fie fierbinți, pentru a nu distruge capacitățile mierii.

Miere de Manuka pentru adulți

La adulți se poate administra pentru tratamente mierea activă sub forma unui tratament de susținere a sistemului imunitar (1 linguriță pe zi), iar pentru tratament în cazul unei boli se poate administra 1 linguriță / de 4 ori pe zi – înainte de masă.

Efectele curative ale mierii de Manuka se vor observa pe termen scurt, iar sistemul imunitar va fi mult mai bine stabilizat în lupta împotriva virușilor și bacteriilor ce afectează sănătatea.