Prin uscarea și apoi presarea la rece a miezului de nucă
obținem un ulei de calitate, plin de nutrienți și cu aromă intensă de nuci.
Uleiul de nucă presat la rece conține 86% grăsimi nesaturate și este bogat în
acid linolenic. Asigură în alimentație un aport echilibrat de acizi grași
esențiali omega-6 – omega-3, de 4:1. Susține sănătatea cardiovasculară,
fortifică sistemul nervos și imunitar, regenerează și întărește părul. Uleiul
de nucă are proprietăți antioxidante puternice. Stimulează eliminarea toxinelor
din organism și reduce efectele nocive ale radicalilor liberi, prevenind
deteriorarea celulelor și încetinind procesul de îmbătrânire. Adaugă savoare
salatelor, sosurilor, legumelor coapte, brânzeturilor, deserturilor raw-vegane.
Ingrediente
· Miez de nucă.
Valori medii nutriționale 100 ml
·
Valoare energetică 3701 kJ / 884
kcal
·
Grăsimi 100 g din care acizi
grași saturați 9,1 g acizi grași mononesaturati 22,8 g acizi grași
polinesaturați 63,3 g
·
Glucide 0 g din care zaharuri 0
g
·
Proteine 0 g
·
Sare 0 g
Cum se obtine uleiul de nuci?
Uleiul de nuci este obtinut 100% prin procedee mecanice
simple, de presare la rece a miezului de nuca atent si cu multa grija
selectionat. Dupa ce nucile sunt decojite, miezul acestora este uscat si apoi
presat la rece, fara adaos de aditivi sau conservanti, uleiul obtinut fiind mai
apoi decantat, filtrat cu ajutorul unui filtru din bumbac natural si
imbuteliat.
Datorita proceselor simple si naturale de obtinere, rezulta
un ulei de nuca de calitate, nerafinat, cu o aroma bogata, specifica, care
pastreaza cea mai mare parte din nutrientii si compusii valorosi prezenti in
nuci.
Ce conține uleiul de nuci presat la
rece
Uleiul de nucă presat la rece conține doar 9% grăsimi
saturate (acid palmitic, stearic) și 86% grăsimi nesaturate, dintre care:
·
acizi grași mononesaturați (acid
oleic/omega-9) - 22,8%;
·
acizi grași polinesaturați (acid
linolenic/omega-6 și alfa-linoleic/omega-3) - 63,3%
Este o sursă bogată de lipide polinesaturate
(îndeosebi acid linolenic) și aduce în alimentație un raport
echilibrat omega 6: omega 3, de 4:1.
Mai regăsim în uleiul de nucă vitaminele E, K,
B, colină, mineralele existente în nuci (cupru, mangan, fosfor,
fier, mangan, magneziu, zinc, seleniu, potasiu), fosfolipide.
Uleiul de nuci are un conținut ridicat de
antioxidanți și compuși fenolici. Conține acid elagic, ferulic,
cumaric, galic, flavonoide si tocoferoli.
Beneficii și proprietăți
Nucile, dar si uleiul de nuci sustin functionarea optima a
creierului si imbunatatesc functiile psihice cum sunt memoria, concentrarea si
gandirea, prevenind aparitia declinului cognitiv. In acelasi timp, includerea
uleiului de nuca in alimentatie are efect hipocolesterolemiant si
cardioprotector, fiind benefica pentru sanatatea inimii.
Uleiul de nuci ajuta la reglarea nivelului glicemiei si la
reducerea inflamatiilor din organism, intarind sistemul imunitar si contribuind
la prevenirea afectiunilor neurodegenerative, a cancerului samd.
In plus, uleiul de nuca are proprietati antioxidante
puternice, benefice inclusiv pentru o piele sanatoasa, tanara si un par
viguros.
Descopera in continuare mai multe despre beneficiile
uleiului de nuca:
- îmbunătățește sănătatea pielii – conform Healthline, o lingură de ulei de nucă (aprox 15 g) asigură necesarul zilnic de acizi grași omega 3, sub forma acidului alfa linolenic (ALA). În organism, acidul alfa-linolenic (ALA) este convertit în acid eicosapentaenoic (EPA) și docosahexaenoic (DHA), doi acizi grași omega-3 care ajută la formarea componentelor structurale ale pielii. Acizii omega-3 stimulează regenerarea pielii, ameliorează condițiile inflamatorii și facilitează vindecarea rănilor, hidrateaza pielea. Prin conținutul de vitamina E (tocoferol) și antioxidanți, uleiul de nuci ajută la încetinirea procesul de îmbătrânire a pielii, menținându-i aspectul tânăr.
- poate
reduce tensiunea arterială și valorile colesterolului – concentrația bogată de polifenoli, acid linoleic și
alfa-linolenic menține elasticitatea arterelor și venelor, păstrând tensiunea
arterială în parametrii optimi. Grăsimile sănătoase din compoziție
contracarează nivelurile ridicate ale trigliceridelor și colesterolului LDL și
pot reduce riscul de a dezvolta ateroscleroză, afecțiuni coronariene și alte
boli cardiace.
- scade
nivelul inflamațiilor –
includerea uleiului de nuci în dietă poate elimina inflamația cronică ce stă la
baza bolilor cardiace, cancerului și altor afecțiuni. La aceasta contribuie
elagitaninele, polifenoli cu proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, ce
pot împiedica deteriorarea celulară cauzată de radicalii liberi.
- proprietăți
antiparazitare – administrarea uleiului de nucă
poate fi utilă ca adjuvant în cazul confruntării cu paraziți intestinali (în
teniază și oxiuriază).
- susține
buna funcționare a creierului –
uleiul de nuci este o sursă excelentă de acizi grași omega-3 și antioxidanți
care pot îmbunătăți memoria, gandirea și concentrarea, prevenind declinul
cognitiv asociat (sau nu) cu înaintarea în vârstă. Totodată, poate
ajuta la combaterea depresiei. Nucile, dar și uleiul obținut din
nuci, prin intermediul conținutului ridicat de acizi grași omega-3, susțin
formarea căptușelii exterioare a celulelor, conferindu-le capacitatea de a
comunica cu ușurință și favorizează eliberarea neurotransmițătorilor bunei
dispoziții, cum sunt serotonina și dopamina.
- proprietăți
antitumorale – nucile conțin elagitanine, pe
care organismul le convertește în acid elagic, compus fenolic care poate
inhiba multiplicarea celulelor canceroase și poate proteja organismul de
riscul apariției cancerului la sân, de colon, prostată și a altor tipuri de
cancer. Studii suplimentare sunt însă necesare în această direcție.
- ajută la
reglarea glicemiei – un
studiu realizat asupra unui grup de 100 de persoane cu diabet de tip 2 a arătat
că administrarea zilnică a unei linguri de ulei de nuci (15g), timp de 3 luni,
a redus semnificativ nivelul glicemiei (măsurată după repaus alimentar) și cel
al hemoglobinei glicate (A1c). Efectul obținut s-a datorat antioxidanților din
compoziție și compușilor cu proprietăți antiinflamatoare care au redus
rezistența la insulină și, implicit, nivelul glicemiei.
- fortifică
și previne căderea părului –
uleiul de nuci este considerat un remediu bun împotriva căderii părului
datorită conținutului de zinc, fier si acizilor grasi. Poate fi folosit ca
atare, aplicat pe păr și lăsat să acționeze câteva minute înainte de
șamponare sau adăugat în compoziția unor măști. Este recomandat să
folosești ulei de nucă pentru un păr sănătos, fortifiat, hrănit și regenerat în
profunzime.