- Tonifiază, fortifică și energizează organismul
- Protejează retina și cristalinul
- Întărește sistemul imunitar
- Reglează flora intestinală și metabolismul
Polenul este o pulbere fină, în general de
culoare galbenă, pe care albina o culege din flori și o prepară cu puțină miere
și salivă, formând grăuncioare.
Există două tipuri de polenuri: anomofile, cele purtate de vânt, și entomofile,
cele purtate de insecte. Albinele nu recoltează polenuri purtate de vânt
deoarece acestea conțin anumite substanțe toxice, fiind responsabile și de
alergiile pe care unii oameni le au la polen. În schimb, polenul cules de
albine este foarte nutritiv.
Ca să înțelegem mai bine proprietățile deosebite ale polenului, ar trebui să
analizăm scopul pentru care albinele îl recoltează. Pentru albine, polenul crud
reprezintă sursa lor de proteine, vitamine și alți micronutrienți, atât de
importanți chiar și pentru sănătatea noastră. Energia familiei de albine și
puterea lor de apărare depind de calitatea polenului pe care acestea îl
recoltează. De asemenea, trântorii consumă polen pentru a le oferi putere și
fecunditate.
Polenul crud este considerat un aliment natural complet și reprezintă o sursă
importantă de energie și pentru organismul uman. În polenul crud se regăsesc o
gamă largă de vitamine, atât liposolubile: A (și provitamina A), D, E, F, cât
și hidrosolubile: C, P (rutin), acid folic, B1, B2, B3 (PP), B5, B6, B8 (H).
Astfel, polenul crud suplinește cu succes carențele alimentare datorate
alimentației moderne sărăcite de vitamine, fiind considerat un polivitaminizant
natural, din care corpul își extrage exact doar ce și cât are nevoie.
Beneficiile polenului crud de salcie și măr*:
- Tonifiază, fortifică și energizează organismul
- Protejează retina și cristalinul
- Întărește sistemul imunitar
- Reglează flora intestinală și metabolismul
Polenul crud de salcie și măr aduce o stare
de energie și vitalitate în organism prin aportul bogat de vitamine, minerale
și nutrienți pe care îl conține. Este bogat în luteină și zeaxantină, astfel
protejează retina și cristalinul.
Polenul crud de salcie și măr întărește sistemul imunitar, reglează flora
intestinală și metabolismul, fiind și un bun detoxifiant. Acesta are o
puternică acțiune antioxidantă și de combatere a radicalilor liberi.
Administrarea polenului crud de salcie și măr:
Polenul crud de salcie și măr poate fi administrat atât în forma lui naturală,
cât și amestecat cu un iaurt natural sau cu o salată de fructe, la prima masă a
zilei.
Doza uzuală recomandată:
Copii - 1 linguriță/zi (5 g)
Adulți - 1 lingură/zi (15 g).
Pentru eficiență maximă, se recomandă o cură de minim 7 săptămâni (3 caserole),
de două ori pe an, primăvara și toamna. Polenul crud de salcie și măr poate fi
consumat tot timpul anului, fără restricții.
Polenul crud de salcie și măr se păstrează obligatoriu la congelator, la
temperaturi cuprinse între -5ºC și -18ºC.
Polenul crud de salcie și măr rezistă până la 5 zile în afara congelatorului,
în ambalajul original, și până la 10 zile în frigider, după desigilare, fără să
își piardă din proprietăți.
Deși se păstrează la congelator, polenul crud de salcie și măr nu îngheață
datorită conținutului său scăzut de apă (aproximativ 8-10%). Acest lucru
permite consumul său imediat după ce a fost scos din congelator.
De reținut!
Polenul crud de salcie și măr poate fi pus și scos din congelator de nenumărate
ori, păstrându-și integral calitățile.