Fulgii de ovăz sunt realizați din
cerealele integrale și au o valoare nutritivă deosebită. Prin tehnologia de
fabricație nu se modifică și nu se alterează calitățile naturale ale boabelor
de ovăz. Sunt 100% naturali, obținuți la temperaturi care nu afectează
compoziția inițială a bobului de ovăz. Fulgii de ovăz se pot consuma în
diferite moduri, după preferințe: în lapte, iaurt, ceai, cu sau fără adaos de
fructe uscate, alune, nuci, sau în diferite mâncăruri: salate, supe, chiftele,
ardei umpluți, sarmale, etc.
Ce sunt fulgii de ovăz? De ce ar fi
bine să îi incluzi în alimentația ta?
Utilizat inițial ca plantă furajeră
în alimentația cailor și a altor animale erbivore, ovăzul a început încă din
Evul Mediu să fie integrat treptat și în alimentația de zi cu zi a oamenilor,
în special în cadrul populațiilor din nordul și centrul Europei.
Ovăzul (Avena Sativa) este o plantă
erbacee ce aparține familiei Gramineae, având tulpina de tip pai și
inflorescența sub formă de spic. Culturile de ovăz sunt foarte populare
îndeosebi în Scoția și Anglia, ovăzul fiind ingredientul principal al multor preparate:
de la terci (porridge), la budinci, prăjituri sau biscuiți. În România, zonele
cele mai favorabile cultivării ovăzului se află în Podișul Transilvaniei, în
Câmpia de Vest și în nordul Moldovei.
În dieta zilnică, ovăzul face parte
din grupa cerealelor esențiale datorită aportului său nutritiv ridicat. Poate
fi introdus în alimentație sub formă de boabe, tărâțe, făină, griș sau fulgi,
chiar și sub formă de lapte vegetal. Dintre toate aceste tipuri, fulgii de ovăz
reprezintă varianta cea mai versatilă și ușor de adaptat mai ales micului dejun
și gustărilor rapide.
Te-ai întrebat vreodată cum se obțin
fulgii de ovăz? Răspunsul este foarte simplu. Iată cum:
·
Ajunse la maturitate, boabele de
ovăz sunt recoltate, apoi sunt curățate de impurități (nisip, pleavă sau alte
ierburi) și sunt separate în funcție de dimensiuni.
·
În următorul stadiu, cu ajutorul
unui utilaj specific, sunt îndepărtate cojile pentru a obține crupele de ovăz.
·
Crupele sunt supuse unui tratament
cu aburi, de absorbție a umezelii, proces necesar pentru inhibarea activității
anumitor enzime lipolitice care, în cazul în care nu ar fi neutralizate, ar
descompune grăsimile din cereale pentru a elibera acizi grași, conducând la
râncezirea crupelor de ovăz și, implicit, la un gust amar al acestora.
·
Crupele sunt trecute printr-un
utilaj industrial specific care le conferă o formă turtită. În funcție de
dimensiunea inițială a boabelor, se obțin fulgi de ovăz și fulgi de ovăz fin.
·
Fulgii uscați sunt ulterior
ambalați.
Datorită proceselor blânde de producție,
aproape toate substanțele nutritive conținute în fulgii de ovăz rămân active,
astfel încât există o mulțime de beneficii pentru care să-i incluzi în
alimentația ta.
Beneficiile consumului fulgilor de
ovăz
·
Reprezintă o sursă nutritivă
complexă, bogată în carbohidrați, fibre, vitamine și minerale, conferă nu doar
sațietate, ci și energie pentru întreaga zi;
·
Sunt o soluție rapidă și sănătoasă
pentru micul dejun sau pentru gustările din timpul zilei;
·
Sunt un ingredient versatil într-o
mulțime de rețete;
·
Adecvați atât în alimentația
adulților, cât și a copiilor;
·
Indicați pentru persoanele
convalescente, fiind hrănitori, ușor asimilabili și digerabili.
Valorile nutriționale ale fulgilor
de ovăz
·
Valoare energetică 1587 kJ / 379
kcal;
·
Grăsimi 8,75 g (din care acizi grași
saturați 1,25 g);
·
Glucide 86,25 g (din care zaharuri
1,25 g);
·
Fibre 12,5 g;
·
Proteine 16,25 g;
·
Sare 0,01 g
Fulgii de ovăz sunt bogați în
carbohidrați, fibre solubile și insolubile, contribuie la menținerea greutății
corporale, generând senzație de sațietate și dimunând apetitul. Ovăzul conține
într-o proporție ridicată beta-glucan, o fibră solubilă cu importante efecte
hipocolesterolemiante și hipoglicemiante, dar și de reglare a greutății
corporale.
Comparativ cu celelalte cereale,
ovăzul conține cei mai mulți aminoacizi esențiali. Dintre aceștia, într-o
proporție considerabilă se regăsește lizina, un aminoacid care susține atât
regenerarea și dezvoltarea masei musculare, cât și sistemul imunitar. Întrucât
este bogat în aminoacizi, fulgii de ovăz sunt indicați în alimentația
vegetarienilor și veganilor.
Câte calorii au fulgii de ovăz
100 g fulgi de ovăz conțin
aproximativ 380 kcal. Din acest motiv, se recomandă a fi incluși în prima masă
a zilei, la micul dejun, pentru a beneficia de toată energia necesară
desfășurării activităților din rutina de dimineață.
Datorită conținutului bogat în
beta-glucan (fibră care reduce apetitul, poftele alimentare și conferă senzația
sațietății), ovăzul este indicat și în cazul dietelor pentru slăbit. Întrucât
induce sațietate, aceasta va conduce la reducerea cantității de calorii
consumate pe parcursul zilei.
Principalele vitamine și minerale
din compoziția fulgilor de ovăz
Fulgii de ovăz conțin complexul de
vitamine B, în special vitamina B1 (tiamina), B2, B6 și B9 (acidul folic),
vitamina E și K.
În ceea ce privește oligoelementele,
în compoziția fulgilor de ovăz regăsim: fosfor, cupru, magneziu, fier, zinc,
potasiu, calciu, nichel, mangan.
Indicele glicemic al fulgilor de
ovăz
Indicele glicemic reprezintă o
modalitate simplă de a estima impactul diferitelor alimente asupra glicemiei.
În cazul fulgilor de ovăz, acesta este de aproximativ 40, fiind un indice
glicemic mic spre mediu.
Alimentele cu un indice glicemic mic
sunt ideale pentru menținerea glucozei din sânge la un nivel cât mai stabil.
Menținerea acestui nivel scăzut este esențială în special în cazul unor
afecțiuni precum diabet, obezitate, cancer. Din acest motiv, fulgii de ovăz
sunt un aliment indicat în dieta și tratamentul acestor afecțiuni.
Beneficiile consumului fulgilor de
ovăz
Pe lângă aportul nutritiv complex,
fulgii de ovăz conferă o mulțime de alte beneficii organismului uman,
contribuind la menținerea unei stări excelente de sănătate. Printre aceste
beneficii se numără următoarele:
·
Acțiune hipocolesterolemiantă -
conform unor studii realizate la Colegiul de Medicină al Universității din
Kentucky, 40g/zi de fulgi de ovăz scad cu 20% nivelul de colesterol și, în
special, fracțiunea LDl sau „colesterolul rău”.
·
Acțiune anticanceroasă - scad în
special riscul apariției cancerului de colon.
·
Acțiune laxativă - vindecă
simptomele constipației, susțin sănătatea tractului digestiv.
·
Acțiune diuretică
·
Reglează greutatea corporală
·
Acțiune hipoglicemiantă - mențin
nivelul de zahăr din sânge la un nivel relativ constant, fiind indicați pentru
prevenirea apariției diabetului de tip 2.
·
Acțiune antioxidantă - protejează
celulele împotriva radicalilor liberi și reduc stresul oxidativ.
·
Rol antiinflamator și de protecție a
pielii - fulgii de ovăz sunt eficienți în tratarea iritațiilor, a mâncărimilor,
a erupțiilor cutanate, datorită avenantramidelor (compuși fenolici renumiți
pentru proprietățile lor antiinflamatorii).
·
Reglează tensiunea arterială -
elimină riscul apariției bolilor cardiovasculare.
·
Îmbunătățesc calitatea somnului -
aminoacizii din compoziția fulgilor de ovăz stimulează producția de melatonină,
hormon ce este asociat cu inducerea somnului. Vitamina B6, prezentă în tabelul
nutrițional al ovăzului, contribuie la reducerea stresului și, implicit, la
reducerea incidenței insomniilor.
·
Scad riscul de apariție a astmului
la copii
·
Stimulează imunitatea împotriva
infecțiilor - beta-glucanul împreună cu zincul din compoziția ovăzului au rolul
de a conduce neutrofilele către zona din corp care prezintă o infecție și
conferă capacitatea de a elimina bacteriile ce au făcut posibilă apariția
infecției.
·
Mențin sănătatea sistemului osos -
datorită conținutului ridicat de fosfor și calciu.
·
Acțiune tonică și energizantă -
fiind o sursă de carbohidrați complecși, nutrienții sunt absorbiți lent în
organism. Conținutul ridicat de mangan contribuie la funcționarea optimă a
metabolismului.