NOU Fulgi de Ovaz Extra-Fini 400gr Solaris

Fulgii de ovăz sunt realizați din cereale integrale, având o valoare nutritivă deosebită și beneficii pe măsură. Sunt 100% naturali, fiind obținuți la temperaturi care nu afectează compoziția inițială a bobului de ovăz. Bogați în carbohidrați complecși cu asimilare lentă, fibre, vitamine B, mangan, fosfor, magneziu și alte minerale. Conferă sațietate și un tonus bun organismului, susțin sănătatea tractului digestiv. Fulgii de ovăz cu lapte sau cu iaurt, fructe uscate și nuci, alcătuiesc un mic dejun savuros. Sunt ideali pentru a prepara porridge, biscuiți, brioșe și prăjturi. Pot fi adăugați și în diferite mâncăruri: în supe, chiftele, ardei umpluți, sarmale etc.

Ce sunt fulgii de ovăz? De ce ar fi bine să îi incluzi în alimentația ta?

 

Utilizat inițial ca plantă furajeră în alimentația cailor și a altor animale erbivore, ovăzul a început încă din Evul Mediu să fie integrat treptat și în alimentația de zi cu zi a oamenilor, în special în cadrul populațiilor din nordul și centrul Europei.

Ovăzul (Avena Sativa) este o plantă erbacee ce aparține familiei Gramineae, având tulpina de tip pai și inflorescența sub formă de spic. Culturile de ovăz sunt foarte populare îndeosebi în Scoția și Anglia, ovăzul fiind ingredientul principal al multor preparate: de la terci (porridge), la budinci, prăjituri sau biscuiți. În România, zonele cele mai favorabile cultivării ovăzului se află în Podișul Transilvaniei, în Câmpia de Vest și în nordul Moldovei.

În dieta zilnică, ovăzul face parte din grupa cerealelor esențiale datorită aportului său nutritiv ridicat. Poate fi introdus în alimentație sub formă de boabe, tărâțe, făină, griș sau fulgi, chiar și sub formă de lapte vegetal. Dintre toate aceste tipuri, fulgii de ovăz reprezintă varianta cea mai versatilă și ușor de adaptat mai ales micului dejun și gustărilor rapide.

Te-ai întrebat vreodată cum se obțin fulgii de ovăz? Răspunsul este foarte simplu. Iată cum:

·        Ajunse la maturitate, boabele de ovăz sunt recoltate, apoi sunt curățate de impurități (nisip, pleavă sau alte ierburi) și sunt separate în funcție de dimensiuni.

·        În următorul stadiu, cu ajutorul unui utilaj specific, sunt îndepărtate cojile pentru a obține crupele de ovăz.

·        Crupele sunt supuse unui tratament cu aburi, de absorbție a umezelii, proces necesar pentru inhibarea activității anumitor enzime lipolitice care, în cazul în care nu ar fi neutralizate, ar descompune grăsimile din cereale pentru a elibera acizi grași, conducând la râncezirea crupelor de ovăz și, implicit, la un gust amar al acestora.

·        Crupele sunt trecute printr-un utilaj industrial specific care le conferă o formă turtită. În funcție de dimensiunea inițială a boabelor, se obțin fulgi de ovăz și fulgi de ovăz fin.

·        Fulgii uscați sunt ulterior ambalați.

Datorită proceselor blânde de producție, aproape toate substanțele nutritive conținute în fulgii de ovăz rămân active, astfel încât există o mulțime de beneficii pentru care să-i incluzi în alimentația ta.

 

Beneficiile consumului fulgilor de ovăz

·        Reprezintă o sursă nutritivă complexă, bogată în carbohidrați, fibre, vitamine și minerale, conferă nu doar sațietate, ci și energie pentru întreaga zi;

·        Sunt o soluție rapidă și sănătoasă pentru micul dejun sau pentru gustările din timpul zilei;

·        Sunt un ingredient versatil într-o mulțime de rețete;

·        Adecvați atât în alimentația adulților, cât și a copiilor;

·        Indicați pentru persoanele convalescente, fiind hrănitori, ușor asimilabili și digerabili.

 

Valorile nutriționale ale fulgilor de ovăz

 

·        Valoare energetică 1619 kJ/ 387 kcal;

·        Grăsimi 7,4 g (din care acizi grași saturați 1,27 g);

·        Glucide 70,6 g (din care zaharuri 1,3 g);

·        Proteine 9,3 g;

·        Sare 0,1 g;

 

Fulgii de ovăz sunt bogați în carbohidrați, fibre solubile și insolubile, contribuie la menținerea greutății corporale, generând senzație de sațietate și dimunând apetitul. Ovăzul conține într-o proporție ridicată beta-glucan, o fibră solubilă cu importante efecte hipocolesterolemiante și hipoglicemiante, dar și de reglare a greutății corporale.

Comparativ cu celelalte cereale, ovăzul conține cei mai mulți aminoacizi esențiali. Dintre aceștia, într-o proporție considerabilă se regăsește lizina, un aminoacid care susține atât regenerarea și dezvoltarea masei musculare, cât și sistemul imunitar. Întrucât este bogat în aminoacizi, fulgii de ovăz sunt indicați în alimentația vegetarienilor și veganilor.

 

Câte calorii au fulgii de ovăz

100 g fulgi de ovăz conțin aproximativ 380 kcal. Din acest motiv, se recomandă a fi incluși în prima masă a zilei, la micul dejun, pentru a beneficia de toată energia necesară desfășurării activităților din rutina de dimineață.

Datorită conținutului bogat în beta-glucan (fibră care reduce apetitul, poftele alimentare și conferă senzația sațietății), ovăzul este indicat și în cazul dietelor pentru slăbit. Întrucât induce sațietate, aceasta va conduce la reducerea cantității de calorii consumate pe parcursul zilei.

 

Principalele vitamine și minerale din compoziția fulgilor de ovăz

Fulgii de ovăz conțin complexul de vitamine B, în special vitamina B1 (tiamina), B2, B6 și B9 (acidul folic), vitamina E și K.

În ceea ce privește oligoelementele, în compoziția fulgilor de ovăz regăsim: fosfor, cupru, magneziu, fier, zinc, potasiu, calciu, nichel, mangan.

 

Indicele glicemic al fulgilor de ovăz

Indicele glicemic reprezintă o modalitate simplă de a estima impactul diferitelor alimente asupra glicemiei. În cazul fulgilor de ovăz, acesta este de aproximativ 40, fiind un indice glicemic mic spre mediu.

Alimentele cu un indice glicemic mic sunt ideale pentru menținerea glucozei din sânge la un nivel cât mai stabil. Menținerea acestui nivel scăzut este esențială în special în cazul unor afecțiuni precum diabet, obezitate, cancer. Din acest motiv, fulgii de ovăz sunt un aliment indicat în dieta și tratamentul acestor afecțiuni.

 

Beneficiile consumului fulgilor de ovăz

 

Pe lângă aportul nutritiv complex, fulgii de ovăz conferă o mulțime de alte beneficii organismului uman, contribuind la menținerea unei stări excelente de sănătate. Printre aceste beneficii se numără următoarele:

·        Acțiune hipocolesterolemiantă - conform unor studii realizate la Colegiul de Medicină al Universității din Kentucky, 40g/zi de fulgi de ovăz scad cu 20% nivelul de colesterol și, în special, fracțiunea LDl sau „colesterolul rău”.

·        Acțiune anticanceroasă - scad în special riscul apariției cancerului de colon.

·        Acțiune laxativă - vindecă simptomele constipației, susțin sănătatea tractului digestiv.

·        Acțiune diuretică

·        Reglează greutatea corporală

·        Acțiune hipoglicemiantă - mențin nivelul de zahăr din sânge la un nivel relativ constant, fiind indicați pentru prevenirea apariției diabetului de tip 2.

·        Acțiune antioxidantă - protejează celulele împotriva radicalilor liberi și reduc stresul oxidativ.

·        Rol antiinflamator și de protecție a pielii - fulgii de ovăz sunt eficienți în tratarea iritațiilor, a mâncărimilor, a erupțiilor cutanate, datorită avenantramidelor (compuși fenolici renumiți pentru proprietățile lor antiinflamatorii).

·        Reglează tensiunea arterială - elimină riscul apariției bolilor cardiovasculare.

·        Îmbunătățesc calitatea somnului - aminoacizii din compoziția fulgilor de ovăz stimulează producția de melatonină, hormon ce este asociat cu inducerea somnului. Vitamina B6, prezentă în tabelul nutrițional al ovăzului, contribuie la reducerea stresului și, implicit, la reducerea incidenței insomniilor.

·        Scad riscul de apariție a astmului la copii

·        Stimulează imunitatea împotriva infecțiilor - beta-glucanul împreună cu zincul din compoziția ovăzului au rolul de a conduce neutrofilele către zona din corp care prezintă o infecție și conferă capacitatea de a elimina bacteriile ce au făcut posibilă apariția infecției.

·        Mențin sănătatea sistemului osos - datorită conținutului ridicat de fosfor și calciu.

·        Acțiune tonică și energizantă - fiind o sursă de carbohidrați complecși, nutrienții sunt absorbiți lent în organism. Conținutul ridicat de mangan contribuie la funcționarea optimă a metabolismului.

 

Fulgii de ovăz – beneficiile uilizării în tratamentele faciale

Aplicațiile externe (cataplasmele, măștile și tratamentele faciale) reprezintă o altă modalitate de a beneficia de proprietățile antiinflamatoare, calmante și protectoare ale ovăzului. Fulgii de ovăz sunt eficienți atât în tratamentul aplicat tenului gras cu tendințe acneice, cât și al tenului uscat. Totodată, pot fi folosiți și ca exfoliant.

 

Tratament facial cu fulgi de ovăz pentru tenul acneic

Fierbe câteva grame de fulgi de ovăz în apă fierbinte (în cantități aproximativ egale) și amestecă până obții o pastă. După ce s-a răcit, aplică această pastă pe față, lăsând-o să acționeze 20 de minute, după care se poate îndepărta cu apă caldă. Pentru rezultate vizibile, este necesar ca tratamentul să fie aplicat de minim 2-3 ori pe săptămână.

 

Tratament facial cu fulgi de ovăz pentru piele uscată, iritată și cu tendințe de mâncărime

Prepară jumătate de cană de terci de ovăz. Pentru aceasta, pune la fiert câteva linguri de fulgi de ovăz în apă fierbinte și amestecă până devine o pastă. Întrucât fulgii sunt fini, se vor înmuia în doar câteva minute. Apoi, amestecă într-un bol terciul cu 1/4 cană apă călduță și o lingură de ulei de cocos topit. Aplică masca pe față și gât și las-o să acționeze timp de 10-15 minute. Clătește cu apă caldă.

 

Exfoliant cu fulgi de ovăz

Amestecă o lingură de fulgi de ovăz măcinați cu ulei de măsline presat la rece sau cu ulei de migdale și adaugă o picătură de ulei esențial de lavandă. Aplică pe față exfoliantul cu mișcări ușoare, circulare. Poți îndepărta cu apă călduță pasta respectivă, după un interval de 10-15 minute.

 

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun

Fulgi de Ovaz Extra-Fini 400gr Solaris

  • Producător: Solaris
  • Cod produs: 5941828016635
  • Disponibilitate: În Stoc
  • 6,01 Lei